Webshop beginnen, of niet?

 In online marketing, Webshop

Voor bedrijven die het online ondernemen hebben ontdekt, lijkt het voor de hand te liggen ‘even een webshop beginnen’. Vooral als zij al een winkel hebben en consumenten als klant hebben. Het is dan toch logisch die producten ook via de website aan te bieden? Jazeker, dat kan logisch zijn, maar, denk hier goed over na.

Want succesvol een webshop beginnen, is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Bedrijven met een fysieke winkel doen vaak uit zichzelf allerlei inspanningen om hun winkel vindbaar te maken. En ze hebben winkelpersoneel. Dat personeel beantwoordt vragen, lost klachten op en neemt retouren in. Het gekke is, dat in een online shop dit soort zaken heel vaak wordt vergeten. Er wordt vaak geen personeel aangenomen om de online shop te bemannen. Ook wordt er vaak niet gereageerd op mailtjes en is retourlogistiek nauwelijks geregeld. Om nog maar te zwijgen over het schrijven van een review. En dat terwijl je in een online wereld moet concurreren met de hele wereld.

Marketingplan

Moet een ondernemer dan maar niet beginnen aan een webshop? Het kan heel goed lukken, maar het lukt alleen met een uitgedachte voorbereiding, een investering én een goed marketingplan. Want iedere webshop is een nieuw bedrijf. In zo’n marketingplan geef je als ondernemer aan hoe je alle P’s invult: prijs, product, plaats, promotie, personeel en proces.

De eerste vraag die een ondernemers zich moet stellen is:  Wat ga ik aanbieden? Zoek een niche, dat werkt online het beste. Veel ondernemers willen van alles aanbieden, maar stap niet in die valkuil. Wanneer mensen een scheerapparaat nodig hebben, kopen ze die het liefst bij de ‘scheerapparaat-specialist’. Wat dat betreft is er een levensgroot verschil tussen een fysieke winkel en een online winkel. Zoek naar een niche, dan ben je sneller gevonden!

Logistiek

Het logistieke proces is essentieel voor succes van een webshop: welke informatie krijgt de klant? Hoe verloopt het koopproces? Hoe is retourlogistiek geregeld? Het is belangrijk dat er een koppeling wordt gemaakt met een digitaal voorraadsysteem. Want in een fysieke winkel ziet het personeel het meteen als er een product niet meer in het magazijn ligt. Maar dat moet ook duidelijk zijn als er online wordt gewinkeld. Niet alleen voor de ondernemer, maar ook voor de consument die op het winkelwagentje klikt. Online kopers willen een product zo snel mogelijk ontvangen. Blijft het onduidelijk of een product beschikbaar is, dan ben je die klant kwijt.

Tenslotte, denk goed na over de prijs. Dat is bij een webshop nog belangrijker dan in een fysieke winkel. Consumenten die online shoppen vergelijken prijzen, dat is bekend. Als ondernemer moet je dus transparant zijn over de prijs. Kijk goed wat concurrenten doen en blijf dat in de gaten houden. Google is één grote winkelstraat. De hele wereld is jouw concurrent.

Ik zie voorbeelden om me heen van ondernemers die veel geld investeren in een webshop en er vervolgens niets mee verdienen.  Ik zie gewoonweg teveel voorbeelden van ondernemers die te lichtvaardig denken over beginnen met een webshop. Denk dus goed na: met welke webshop wil ik beginnen? En hoe ga ik dat doen?

Betekent dat nu dat bedrijven die webshop maar moeten vergeten? Nee, zeker niet. Als het lukt, dan kan het een gigantisch succes worden. Er zijn voorbeelden van bedrijven die rijk worden door één type product online te verkopen. Het kan dus wel.

Webshop beginnen, wat moet je niet doen?

Meestal zeg ik gewoon starten en leren, maar in dit geval zeg ik: Niet zomaar beginnen. Maak een strak plan! In een stad met 10 concurrenten heeft een bedrijf een kans van 10 procent dat een klant naar hem komt. Op internet is die concurrentie veel groter. Zomaar wat experimenteren, haalt hier niets uit. Een plan is essentieel. Zoek uit of het financieel lukt. Doe dan de investering die daarbij hoort. Een goede webshop beginnen kost nou eenmaal geld. Het zou niet de eerste keer zijn dat een webshopbouwer de enige is die geld verdiend aan een webshop.

WEBSHOP BEGINNEN?

LAAT ANALYSEREN OF EEN WEBSHOP ECHT RENDABEL IS VOOR UW BEDRIJF

webshop beginnen

Recent Posts

Leave a Comment

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail dan nemen we direct contact met u op.

WhatsApp gesprek
Stel een vraag via WhatsApp
Heb je een vraag over Webshop beginnen, of niet??
Stel hem hier en we reageren direct!